Välj rätt husleverantör. Här är 10 viktiga punkter att tänka på.

Vi på Bygga Hus Tips har tagit fram en lista med tips för att hjälpa dig att välja rätt husleverantör. Att bygga ett hus är en stor investering, och det är viktigt att välja en leverantör som du kan lita på och som kan hjälpa dig att förverkliga dina drömmar. Vår lista innehåller allt från garantier, budgetering och service till design och hållbarhet & miljö. Vii har gjort en topp 10-tio lista för att ni skall kunna göra ett välgrundat beslut. Oavsett om du är en förstagångsköpare eller en erfaren husbyggare.

1. Kvalitet
Kontrollera att husleverantören har en god kvalitetsstandard och att de använder sig av högkvalitativa material och standarder avseende kvalitetskontroller och uppföljning av normer och standarder inom branschen.


2. Referenser

Be om referenser från tidigare kunder och kontrollera deras omdömen på nätet.


3. Pris / Budgetering

Jämför priser från olika husleverantörer och se till att du får ett rimligt pris för det du betalar för. Var noga med  att kontrollera att priserna avser likvärdig standard och vad som ingår i varje leverantörs tjänst och vad som ligger utanför så att inte oväntade kostnader tillkommer.


4. Garantier

Kontrollera vilka garantier som husleverantören erbjuder och vad som ingår i leverantörens garanti-åtaganden. Att beställa nyckelfärdigt hus innebär i regel större åtagande från leverantören.


5. Leveranstid

Fråga om leveranstiden för ditt hus och se till att den passar dina behov. Ha med en slutdatum i kontraktet som entreprenören måste hållas. Om inte så skall pengar betalas ut till er för varje vecka som bygget försenas.


6. Flexibilitet

Se till att husleverantören är flexibel nog att anpassa sig efter dina önskemål och behov. Här gäller det att vara lyhörd och få garantier för att era önskemål kommer att uppfyllas. Skriv in dom i entreprenadkontraktet.


7. Erfarenhet

Kontrollera hur länge husleverantören har varit verksam och hur många projekt de har genomfört. Det ger en bra indikation på hur seriös och vilken erfarenhet de har av leverera ett hus som uppfyller era krav och önskemål.


8. Service

Se till att husleverantören erbjuder god service och support under hela byggprocessen. Se till att ha namn på ansvariga under hela processen och kräva att de håller er informerade om vad som sker samt att de håller sig till en i förväg definierad tidsplan.


9. Design

Kontrollera att husleverantören erbjuder ett brett utbud av designalternativ som passar dina önskemål och behov.


10. Miljövänlighet

Kontrollera om husleverantören använder sig av miljövänliga material och tekniker samt att de lever upp till de krav som boverket ställer på energieffektivitet/energideklaration.