Vilket värmesystem passar när man skall bygga nytt hus?

Att bygga nytt hus innebär möjligheten att sänka sina kostnader ordentligt avseende uppvärmning. Här går vi igenom de vanligaste alternativen vid nybbygnation.

Luftvärmepump

En luftvärmepump tar värme från utomhusluften och omvandlar den till värme för ditt hem. Detta system är relativt billigt att installera och kräver inte mycket underhåll. Det fungerar bäst i milda klimat där temperaturen sällan sjunker under -10°C.


Frånluftsvärmepump

 En frånluftsvärmepump tar värme från ventilationsluften och använder den för att värma upp ditt hem. Detta system är särskilt effektivt i moderna, välisolerade hus med mekanisk ventilation. Det är också relativt billigt att installera och kräver lite underhåll.


Bergvärmepump

 En bergvärmepump hämtar värme från marken genom en serie rör som är nedgrävda i marken. Detta system är mycket effektivt och kan användas i alla klimat. Det kräver dock en högre investering och mer underhåll än de andra två systemen.


Alla ovanstående system kan naturligtvis kompletteras med en braskamin eller liknande som ett alternativt värmesystem eller som mysvärme kalla höst och vinterdagar.


Valet av värmesystem beror på många faktorer, inklusive klimat, budget och personliga preferenser. Jag hoppas att denna korta jämförelse har hjälpt dig att få en bättre förståelse för dessa tre olika värmesystem.