Viken husstil passar dig.

Från New England till funkis hus.

En rolig sak när man bygger nytt hus är att söka inspiration och välja vilken hustyp som passar bäst. Naturligtvis så spelar den egna smaken in men det finns andra aspekter att ta hänsyn till. Exempelvis hur miljön där huset skall placeras ser ut. Är den lantlig eller ligger den kanske stadsnära? Här går vi igenom några av de mer populära stilarna.

Funkisstil
Romantisk stil
Ladhus stil
Lantlig stil
New England stil

Funkishus 
Funkishus är en modernistisk stil som uppstod i början av 1900-talet. Stilen kännetecknas av enkelhet, funktionalitet och geometriska former. Fasaderna är ofta släta och fönstren är stora och rektangulära. Funkishus har ofta platta tak och känns moderna i sitt utryck .


Hus i romantisk stil

Dessa hus kännetecknas av mjuka former och dekorativa detaljer såsom snickarglädje, bågformade fönster och verandor med spetsiga tak. Stilen har sitt ursprung i 1800-talets England men har anpassats till 2000-talets miljö och stil-ideal.


Ladhus
Ladhus är en traditionell svensk hustyp som tar sin inspiration från den svenska typiska ladan. Stilen kännetecknas av kulörta träfasader, stora fönsterpartier och en stramt återhållen takfot. Ladhus har ofta sadeltak med plåttak alternativt tegelpannor och spröjsade stora fönster.


Hus i lantlig stil 

Hus i lantlig stil är inspirerade av landsbygden och kännetecknas av enkelhet, rustika material och jordnära färger. Fasaderna är ofta klädda i träpanel eller puts, och taken är vanligtvis täckta med tegel eller skiffer. Husen har ofta småspröjsade fönster och verandor med trägolv.


New England hus

New England hus är inspirerade av den amerikanska östkusten och kännetecknas av ståtliga stolpar vid entréerna, generösa verandor under tak och klassiskt tätspröjsade fönster. Husen har ofta liggande panel, sadeltak i svart tegel och dekorlister runt foder, pelare och tak .


Jag hoppas att denna korta beskrivning har hjälpt dig att få en bättre förståelse för dessa fem olika husstilar.